Bita śmietana z poziomkami
(1913)
Najprostsze desery bywają najsmaczniejsze. Ale jest jeden warunek – składniki muszą być pierwszorzędne. Sto lat temu takie były – świeża, tłusta śmietana z laktozą, ale bez karagenu i biopoziomki prosto z lasu to przepis na pyszny letni deser.
SKŁADNIKI (ilości wg uznania):
śmietana 30%
cukier waniliowy
cukier
likier maraschino lub arak
Poziomki zasypać cukrem i zalać niewielką ilością likieru. Odstawić na co najmniej godzinę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, łyżką wymieszać z poziomkami w likierze. Podawać schłodzone.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Pamiętam bitą śmietanę z dzieciństwa, teraz to już nie to samo 🙁 Proste przepisy rzeczywiście są najlepsze jeśli ma się dobre składniki.