Ciasto bostońskie z kremem budyniowym

Szarlotka kremowa po bostońsku (1917)

Choć to ciasto wygląda imponująco, jest bardzo proste w przygotowaniu. Przełożone jest domowym budyniem, który z powodzeniem można wykorzystać także do deserów, ptysiów czy tart. Ciasto nieco przypomina biszkopt – jest miękkie i wilgotne, a przypieczona skórka jest tak pyszna, że była w naszym domu obiektem zaciekłej walki 🙂

SKŁADNIKI:

na ciasto:

3 jaja

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

na krem:

500 ml mleka

2 jaja

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

1 łyżka masła

1 małe opakowanie cukru waniliowego lub skórka z 1 cytryny

Przygotuj ciasto: ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, zmiksuj.

Małą tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 45-60 minut (do suchego patyczka).

Gdy ciasto się piecze, przygotuj krem: Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i masło, podgrzewaj.

Jajka zmiksuj z mąką. Gdy mleko będzie już ciepłe, dodaj kilka łyżek do mąki z jajkami (dodawaj po jednej, mieszając za każdym razem). Następnie przelej wszystko do rondelka, mieszaj trzepaczką, dopóki nie uzyskasz konsystencji budyniu. Zdejmij wtedy z ognia, przykryj folią spożywczą lub pokrywką i ostudź.

Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na trzy-cztery blaty. Przełóż je kremem i wstaw do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta możesz polukrować lub udekorować według uznania.

Nie wiem, jak długo pozostaje świeże, ponieważ zostało zjedzone w jeden dzień.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917

 

Spróbuj również:

 

2 Responses to Ciasto bostońskie z kremem budyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *