Ciasto bostońskie z kremem budyniowym
Szarlotka kremowa po bostońsku (1917)
Choć to ciasto wygląda imponująco, jest bardzo proste w przygotowaniu. Przełożone jest domowym budyniem, który z powodzeniem można wykorzystać także do deserów, ptysiów czy tart. Ciasto nieco przypomina biszkopt – jest miękkie i wilgotne, a przypieczona skórka jest tak pyszna, że była w naszym domu obiektem zaciekłej walki 🙂
SKŁADNIKI:
na ciasto:
3 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem:
500 ml mleka
2 jaja
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 małe opakowanie cukru waniliowego lub skórka z 1 cytryny
Przygotuj ciasto: ubij jajka z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, zmiksuj.
Małą tortownicę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 45-60 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto się piecze, przygotuj krem: Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i masło, podgrzewaj.
Jajka zmiksuj z mąką. Gdy mleko będzie już ciepłe, dodaj kilka łyżek do mąki z jajkami (dodawaj po jednej, mieszając za każdym razem). Następnie przelej wszystko do rondelka, mieszaj trzepaczką, dopóki nie uzyskasz konsystencji budyniu. Zdejmij wtedy z ognia, przykryj folią spożywczą lub pokrywką i ostudź.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na trzy-cztery blaty. Przełóż je kremem i wstaw do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta możesz polukrować lub udekorować według uznania.
Nie wiem, jak długo pozostaje świeże, ponieważ zostało zjedzone w jeden dzień.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917
Spróbuj również:
KOCHAM WASZA STRONE MIESZKAM W AUSTRALI
Dziękuję 🙂 Pozdrowienia dla Australii 🙂