Ryż z dynią
(1898)
Ryż z dynią to prosta, tania potrawa, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Dynię należy drobno pokroić, ponieważ potrzebuje więcej czasu niż ryż, by zmięknąć. Polecam użyć dyni hokkaido, która po uduszeniu nie robi się szklista i wodnista.
SKŁADNIKI:
300 g dyni
160 g ryżu
3 łyżki masła
sól, pieprz
Dynię umyj, obierz ze skóry (jeśli używasz dyni hokkaido nie musisz tego robić), pokrój w bardzo drobną kostkę. Włóż na patelnię.
Ryż odmierz w szklance, dołóż do dyni. Dodaj dwa razy więcej wody niż objętość ryżu. Dopraw solą, pieprzem, dodaj masło.
Duś pod przykryciem, dopóki ryż nie będzie miękki.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych”, Maria Czarnowska, 1898
Spróbuj również:
Dodaj komentarz