Ciasto z płatków owsianych
Tort makaronikowy z płatków owsianych (1948)
Proste, pyszne i zdrowe ciasto z płatków owsianych. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze wilgotne i mięsiste. Autorka przepisu radzi przekroić je wzdłuż jak tort i przełożyć kwaskowatą marmoladą. Ja polałam je jedynie lukrem cytrynowym.
SKŁADNIKI:
100 g masła
190 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
250 g płatków owsianych górskich
0,5 opakowania proszku do pieczenia
0,5 cytryny
1 kieliszek rumu lub spirytusu
5 łyżek cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem i jajami na gładką masę. Dodać skórkę z cytryny i połowę soku, alkohol i mąkę. Na końcu dodać płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zmiksować dokładnie.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę. Piec godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie, polać lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Hm, a dlaczego „makaronikowy” ? czy wg tego przepisu można też zrobić ciasteczka?
Też się nad tym zastanawiam, ale makaroniki z tego ciasta nie wyjdą. Natomiast można spróbować zrobić duże płaskie ciastka owsiane, bo ciasto jest dość gęste.