Imbirki
(1931)
Imbirki to nic innego jak kruche maślane ciasteczka z imbirem.
SKŁADNIKI:
120 g cukru (albo mniej, wychodzą słodkie z tej ilości)
120 g masła 82%
120 g mąki pszennej
2 żółtka
skórka z 1 cytryny
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Zmieszaj mąkę z cukrem, imbirem i skórką z cytryny. Dodaj masło i zagniataj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na koniec dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto.
Kulę ciasta schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj ciastka.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka piecz przez 15-20 minut – do zarumienienia.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931
Spróbuj również innych dań z fasolką:
Dodaj komentarz