Tagi:

Tagi:

Imbirki


(1931)

Imbirki to nic innego  jak kruche maślane ciasteczka z imbirem.

SKŁADNIKI:

120 g cukru (albo mniej, wychodzą słodkie z tej ilości)

120 g masła 82%

120 g mąki pszennej

2 żółtka

skórka z 1 cytryny

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Zmieszaj mąkę z cukrem, imbirem i skórką z cytryny. Dodaj masło   i zagniataj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na koniec dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto.

Kulę ciasta schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj ciastka.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem  do pieczenia. Ciastka piecz przez 15-20 minut – do zarumienienia.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Spróbuj również innych dań z fasolką:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *