Tagi: *

Tagi: *

Kruche ciasteczka z marmoladą i pistacjami


Ciastka z orzechami (1931)

Jeśli szukacie przepisu na łatwe, ale efektowne ciasteczka, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dwa maślane ciasteczka przełożone są marmoladą i udekorowane pistacjami oraz orzechami laskowymi. 

SKŁADNIKI:

180 g mąki pszennej

120 g masła 82%

1 gotowane żółtko

60 g cukru

1/3 szklanki marmolady (najlepiej pasuje pomarańczowa, cytrynowa lub morelowa)

30 g posiekanych pistacji niesolonych

garść orzechów laskowych bez skóry

1/3 szklanki cukru pudru

Mąkę wymieszaj z cukrem i startym na tarce żółtkiem jajka. Dodaj pokrojone drobno, miękkie masło i za pomocą dłoni wymieszaj składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj wody – tylko tyle, by ciasto zaczęło się kleić. Krótko wyrób ciasto, wstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto dość cienko, wycinaj niewielkie koła. Wstaw ciasteczka do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz do zarumienienia (ok. 15 minut).

Wystudzone ciasteczka połącz w pary. Po jednym ciastku na parę smaruj cienką warstwą marmolady i przykryj drugim ciastkiem.

Przygotuj lukier – do cukru pudru dodaj odrobinę wody, wymieszaj. Jeśli będzie zbyt gęsty (ma być lekki lejący), dodaj więcej wody – rób to ostrożnie, po pół łyżeczki. Gotowym lukrem smaruj wierzch ciasteczek, posyp pistacjami, na środku połóż orzech laskowy.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Wpis powstał we współpracy z Villa Italia Ta piękna zastawa ze zdjęcia to część serii Aurelia.

Spróbuj również:

 

One Response to Kruche ciasteczka z marmoladą i pistacjami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *