Migdałowy sernik z bakaliami sprzed 170 lat!
Tort twarogowy (1847)
SKŁADNIKI:
0,5 kg białego zmielonego sera
190 g cukru
170 g mielonych migdałów
70 g pistacji
100 g rodzynek
70 g mąki
6 jaj
po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków
skórka z jednej cytryny
Twaróg zmiksować z cukrem i migdałami. Dodać żółtka, bakalie i przyprawy, wymieszać.
Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec powoli dodawać mąkę, cały czas wolno mieszając.
Piec w 180 stopniach około godziny, co jakiś czas sprawdzając patyczkiem, czy sernik jest upieczony.
przepis oryginalny:
Dwa funty czystko przetartego twarogu, trzy ćwierci funta cukru, 20 łutów słodkich migdałów, 4 łuty krajanych pistacyów, 12 łutów drobnych rodzynków, pół funta mąki, 12 jajek, cynamonu i kwiatu muszkatałowego po tyle, ile w 3 palec wziąć można, kilka goździków (tłuczonych), 1 z 2ch cytryn skórkę na tarce otartą. Najprzód migdały trzyj w kamiennym moździerzu przesypując cukrem, poczem przesiej przez rzadkie sito w miskę, do tej włóż twaróg, rodzynki, pistacye, skórkę cytrynową i inne wyżej przyrządzone korzenie; to wszystko z żółtkami rozbij, białka na pianę ubij i z massą wymieszaj, poczem wsiewaj powoli mąkę, jeszcze wymieszaj i czyń dalej jak z tortem migdałowym.
„Poradnik kucharski złożony z 485 przepisów przyprawiania potraw, marynat, soków, ciast, konserw i tym podobnych”, A.D., 1847
Spróbuj również:
Dodaj komentarz