Proste ciasto ucierane z cynamonem
Placek do kawy na prędce (1917)
Niestety większość dawnych przepisów na ciasta ma jedną wadę – są dość czasochłonne. Najpierw trzeba przeliczyć ilości składników z funtów i łutów na gramy i podzielić je co najmniej na pół (chyba że pieczecie dla dwudziestu osób), a potem wykonywać wiele skomplikowanych czynności, aby powstał zadowalający efekt końcowy. Dlatego ucieszył mnie poniższy przepis na szybkie ciasto ucierane, które nie dosyć, że jest banalnie proste, to w dodatku ilości składników podane są w filiżankach. Ciasto z samym cynamonem jest świetnym dodatkiem do kawy, ale może też stanowić bazę dla innych dodatków – owoców sezonowych, orzechów lub innych bakalii.
SKŁADNIKI
1/4 filiżanki masła
1 filiżanka cukru
1 jajko
1/2 filiżanki mleka
1,5 filiżanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier (może być brązowy) i cynamon do posypania
Ubić na puszystą masę masło z cukrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Z wierzchu obficie posypać cukrem i cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut (do suchego patyczka).
przepis oryginalny (źródło: www.polna.pl)
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”,
A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Smaczne, proste i szybkie ciasto. Nie miałam mleka, więc zastąpiłam śmietana 18% 🙂