Racuchy na sodzie z rodzynkami
Pączki z rodzynków (1898)
Racuchy na sodzie są o wiele mniej czasochłonne niż racuchy drożdżowe, ale smakiem im dorównują. Dzięki sodzie i pianie z białek są lekkie i puszyste, a duża ilość rodzynek zapewnia im słodycz. Najlepiej smakują na ciepło, jednak nawet drugiego dnia są doskonałe – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
SKŁADNIKI:
250 g mąki
160 g mleka
3 jajka
120 g rodzynek
1 łyżeczka sody
masło klarowane lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka, mąkę, mleko, rodzynki i sodę zmiksować. Delikatnie wmieszać szpatułką lub łyżką pianę z białek.
Rozgrzać tłuszcz. Za pomocą łyżki wrzucać do niego porcje ciasta. Smażyć z obu stron, do uzyskania brązowego koloru.
Gdy racuchy ostygną, posypać je cukrem pudrem.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych”, Maria Czarnowska, 1898
Spróbuj również:
Dodaj komentarz