Dynia z pomidorami w śmietanie
Dynia z pomidorami (1925)
Warzywa w śmietanie ostatnio trochę wyszły z łask – ciężką śmietanę zastępuje się raczej fit-oliwą. Tymczasem jeszcze niedawno nie wyobrażano sobie niedzielnego obiadu bez sałaty, pomidorów czy ogórków ze śmietaną. Nie mówiąc już o przepisach sprzed stu lat, w których każda jarzyna musiała pływać w sosie śmietanowym lub zasmażce z mąki i masła.
Dzisiejszy przepis to pomysł na prostą, sycącą i pyszną potrawę, która może stanowić fajny dodatek do obiadu lub osobne danie. Mała ilość śmietany sprawia, że potrawa nie jest ciężka i ma wspaniały, delikatny smak.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
200 g dyni
200 g pomidorów świeżych
1 mała cebula
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, opcjonalnie ulubione przyprawy i zioła
masło do smażenia
Dynię obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Smażyć na maśle, dopóki nie zmiękną (można do roztopionego masła dodać odrobinę wody i dusić dynię i cebulę pod przykryciem).
Pomidory pokroić w kostkę, zasypać łyżką mąki, wymieszać.
Gdy dynia będzie miękka, dodać pomidory, śmietanę i doprawić. Smażyć przez 5 minut, po czym zdjąć z patelni.
Danie można podawać na ciepło lub na zimno.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również:
Coś czuję, że zrobiłaś tą potrawę, żeby pochwalić się miseczkami ? Ale się nie dziwię, bo są cudowne ? Pewnie na takiej pięknej porcelanie wszystko smakuje lepiej.
Haha, coś w tym jest 😛 Miseczki zachwycają mnie za każdym razem, kiedy nakładam na nie potrawę, chciałam żeby choć raz były bohaterkami zdjęcia 😀