Ryż zapiekany z malinami i porzeczkami
Ryż z malinami (1861)
Kiedyś typowym podwieczorkiem w przedszkolach był ryż z jabłkami i cynamonem. Dzisiaj rzadko robi się desery z ryżu, chociaż w starych książkach kucharskich można znaleźć wiele ryżowych legumin. Ten pyszny, prosty deser można przygotować z dowolnych owoców sezonowych. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, chociaż z powodzeniem można jeść go na zimno.
SKŁADNIKI (na większe 4 kokilki):
0,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
2 jajka
garść płatków migdałowych (lub wiórków kokosowych)
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki masła
świeże porzeczki i maliny
Ryż ugotować w mleku, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.
Białka ubić na pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i migdałami.
Ugotowany ryż zmiksować z masą maślaną, Na koniec za pomocą łyżki wmieszać pianę z białek.
Kokilki lub większą formę wysmarować masłem. Wylać masę ryżową do połowy naczynia. Posypać owocami (i jak ktoś lubi bardzo słodkie również cukrem). Wyłożyć resztę masy. Ciasto urośnie, więc nie powinno go być po sam brzeg.
Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni, a włożony patyczek nie pozostanie suchy.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kucharz polski jaki być powinien. Książka podręczna dla ekonomiczno-troskliwych gospodyń”, Bronisława Leśniewska, 1861.
Spróbuj również:
To musi być naprawdę smaczne! Wygląda jak śniadanie idealne 🙂