Tradycyjne faworki
Chruścik bardzo dobry (1892)
Maria Ślężańska w „Kucharzu Wielkopolskim” podaje trzy przepisy na faworki, ale ten jest najbardziej tradycyjny – z dużą ilością żółtek, dzięki którym chrusty są tak kruche, że niemal rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI
500 g mąki
7 żółtek
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
125 g cukru
łyżka araku lub wódki
Wszystkie składniki oprócz mąki ubić na gładką masę. Następnie dodać 375 g mąki i wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dosypując pozostałą mąkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji przypominającej ciasto na makaron (ma być gładkie, elastyczne, nie przyklejać się do rąk). Wyrabiać przez co najmniej 10 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować jak najcieniej, następnie pokroić w prostokąty, z których uformować kształt faworków. Smażyć na smalcu rozgrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.
przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)
„Kucharz Wielkopolski”, Maria Śleżańska, 1892
Spróbuj również:
Dodaj komentarz