Lane kluski na mleku
Kluseczki lane na mleku (1925)
Ten przepis to wspomnienie dzieciństwa i czasów, kiedy na śniadanie nie jadało się tostów z serem i szynką, croissantów z konfiturą czy szakszuki, tylko cała rodzina zasiadała do takiego prostego posiłku. Moja babcia, podobnie jak wiele osób z jej pokolenia, jadała lane kluski na mleku do końca życia. Ja również gotuję je czasem na śniadanie, wszyscy za nimi przepadamy.
SKŁADNIKI:
3 jajka
120 g mąki pszennej
1 litr mleka
szczypta soli
Mąkę zmiksować z jajami i szczyptą soli. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka spuszczać partiami łyżką ciasto. Po dwóch-trzech minutach kluski będą ugotowane. Podawać ciepłe.
Do lanych klusek świetnie sprawdza się mąka chlebowa (u mnie Szymanowska z Polskich Młynów, do kupienia w sklepie internetowym producenta, tutaj).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również:
Dodaj komentarz