Fasola po francusku
Fasola zielona po francusku (1913)
Tak przyrządzoną fasolkę szparagową jem od lat. Nie z bułką tartą, a cebulą i ziołami. Nauczyłam się podawać ją w ten sposób od francuskiej rodziny, u której mieszkałam podczas wakacji (Francuzi dodawali jeszcze czosnek). Ta fasolka jest idealnym dodatkiem do mojego ulubionego pilawu tureckiego (przepis tutaj).
SKŁADNIKI:
250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
1 cebula
garść koperku i natki pietruszki
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Fasolę obrać, ugotować.
Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Na patelnię przełożyć ugotowaną fasolkę. Dodać posiekane zioła, przyprawy i odrobinę soku z cytryny. Wymieszać i podawać ciepłe.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Chciałam spróbować jakieś nowego pomysłu na fasolkę o ten bardzo mi zasmakował- cytryna orzeźwia a cebulką na maśle podkreśla delikatny smak. Bardzo polecam 🙂
Dzięki 🙂