Sałatka ze skorzonery i groszku
Czarne korzonki z groszkiem (1898)
Skorzonera (czarne korzonki) to pyszne warzywo, w smaku przypominające szparagi, ale bardziej kruche i soczyste. Pisałam o niej przy okazji przepisu na Panierowane frytki ze skorzonery. Sałatka ze skorzonery i groszku jest lekka, chrupiąca i łatwa w przygotowaniu. Jest równie smaczna na ciepło, co na zimno.
SKŁADNIKI
500 g skorzonery
200 g mrożonego zielonego groszku
łyżka masła
pół łyżki octu lub kwasku cytrynowego
sól, pieprz
Skorzonerę obrać i włożyć do wody z octem lub kwaskiem cytrynowym, żeby nie ściemniała.
Skorzonerę pokroić w talarki, dodać groszek i tyle wody (czystej, bez octu), żeby ledwie przykryła warzywa. Gotować, póki cała woda się nie wygotuje.
Do warzyw dodać masło i cały czas mieszać, póki masło nie zostanie całkowicie wchłonięte.
Posolić, popieprzyć i wydać na stół ciepłą lub zimną sałatkę.
przepis oryginalny:
Czarne korzonki z groszkiem
Oskrobać korzonki, potrzymać je trochę w wodzie z mlekiem lub octem, aby pozostały białymi, obmyć, pokrajać w cząstki, uwarzyć w małej ilości wody, domięszać zielony uwarzony miękko groszek, dodać masła rumianego, zagotować i podać.
„Jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych”,
Maria Czarnowska, 1898
Spróbuj również:
Uwielbiam stare przepisy!