Grzanki z szynką, serem i śmietaną
Grzanki ostre (1929)
Uwielbiam stare przepisy na grzanki, zawsze czymś mnie zaskoczą. Elżbieta Kiewnarska w swojej książce „Przystawki gorące” podaje wiele propozycji na tę potrawę – mamy więc grzanki z móżdżkiem, wątróbką, cynaderkami, śledziem lub gotowaną rybą. Są też grzanki z szynką, serem i śmietaną – bardzo delikatne i łagodne w smaku, kremowe i przepyszne, a przy tym łatwe w przygotowaniu.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 większe bułki kajzerki
0,5 szklanki wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę (ok, 60 g)
0,5 szklanki tartego sera o ostrzejszym smaku (ok. 30 g) + szczypta do posypania
0,5 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz
Kajzerki przetnij na pół.
Wymieszaj szynkę, ser i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Za pomocą łyżki nakładaj grubą warstwę farszu na połówki bułki.
Wstaw grzanki do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Zapiekaj 20-25 minut. Po tym czasie posyp grzanki z wierzchu dodatkowym tartym serem i zapiekaj 2-3 minuty, dopóki ser się nie roztopi.
Podawaj ciepłe.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Przystawki gorące”, Elżbieta Kiewnarska, 1929
Spróbuj również:
Przepyszne grzanki <3!