Grzanki z szynką, serem i śmietaną


Grzanki ostre (1929)

grzanki z szynką i śmietaną

Uwielbiam stare przepisy na grzanki, zawsze czymś mnie zaskoczą. Elżbieta Kiewnarska w swojej książce „Przystawki gorące” podaje wiele propozycji na tę potrawę – mamy więc grzanki z móżdżkiem, wątróbką, cynaderkami, śledziem lub gotowaną rybą. Są też grzanki z szynką, serem i śmietaną – bardzo delikatne i łagodne w smaku, kremowe i przepyszne, a przy tym łatwe w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

2 większe bułki kajzerki

0,5 szklanki wędzonej szynki pokrojonej w drobną kostkę (ok, 60 g)

0,5 szklanki tartego sera o ostrzejszym smaku (ok. 30 g) + szczypta do posypania

0,5 szklanki śmietany 18%

sól, pieprz

Kajzerki przetnij na pół.

Wymieszaj szynkę, ser i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Za pomocą łyżki nakładaj grubą warstwę farszu na połówki bułki.

Wstaw grzanki do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.  Zapiekaj 20-25 minut. Po tym czasie posyp grzanki z wierzchu dodatkowym tartym serem i zapiekaj 2-3 minuty, dopóki ser się nie roztopi.

Podawaj ciepłe.

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Przystawki gorące”, Elżbieta Kiewnarska, 1929

 

Spróbuj również:

 

One Response to Grzanki z szynką, serem i śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *