Barszcz ukraiński
1913
Ta zupa to klasyka kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Monatowa opisuje ją jako wyborną, a sam przepis poznała, będąc na Ukrainie. Wersja z 1913 roku jest bardzo bogata w różne dodatki – mamy tu warzywa, grzyby, mięso i kiełbasę, do tego jajka na twardo do podania. Jest więc to barszcz zupełnie inny od naszych polskich, klarownych, podawanych z uszkami lub w filiżankach.
SKŁADNIKI:
1 litr rosołu + mięso z rosołu
3 średnie buraki
garść fasolki szparagowej
2 suszone grzybki
mały kawałek kapusty
2 duże pomidory
1 cebula
kawałek cienkiej kiełbasy
cytryna lub zakwas z buraków
sól, pieprz
jajka na twardo do podania
Do przecedzonego rosołu dodać buraki pokrojone w drobną kostkę i grzyby. Gotować, dopóki buraki nie będą miękkie.
W osobnym garnku poddusić pokrojoną w piórka cebulę, gdy będzie miękka dodać poszatkowaną kapustę i fasolkę szparagową pociętą na kawałki. Zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić.
Pomidory sparzyć, pokroić w cząstki, podsmażyć na maśle. Gdy się rozpadną, zblendować. Można przetrzeć przez sito, żeby nie było ziarenek.
Kiełbasę i mięso z rosołu pokroić w kostkę.
Gdy buraki będą miękkie, dodać do zupy ugotowane warzywa, puree z pomidorów, kiełbasę i mięso. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub zakwasem z buraków. Gotować 5 minut.
Podawać z jajkiem na twardo.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz