Tagi:

Tagi:

Auflauf z poziomkami


Auflauf z poziomkami z mąki ziemniaczanej (1930)

Auflauf to po niemiecku zapiekanka, jednak na przełomie XIX i XX wieku nazwą tą określano potrawę przypominającą suflet. Dodawano do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną lub bułkę tartą oraz różne owoce – w całości, kawałkach lub w postaci musu. 

SKŁADNIKI:

500 ml mleka

60 g cukru 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 jaj

szklanka poziomek

Mleko z cukrem zagotuj.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z mąką.

Do gotującego się mleka dolej żółtka z mąką, energicznie mieszaj przez kilka sekund do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmij z ognia. Jeśli powstały grudki, rozmieszaj je.

Delikatnie wmieszaj ubite białka oraz maliny.

Formę do zapiekania posmaruj masłem i napełnij ciastem. Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 180 stopni. Piecz 25-35 minut. Od razu podaj do zjedzenia, gdyż ciasto sufletowe łatwo opada.

 

„366 obiadów. praktyczna książka kucharska”, Maria Gruszecka, 1930

 

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *