Auflauf z poziomkami
Auflauf z poziomkami z mąki ziemniaczanej (1930)
Auflauf to po niemiecku zapiekanka, jednak na przełomie XIX i XX wieku nazwą tą określano potrawę przypominającą suflet. Dodawano do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną lub bułkę tartą oraz różne owoce – w całości, kawałkach lub w postaci musu.
SKŁADNIKI:
500 ml mleka
60 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
szklanka poziomek
Mleko z cukrem zagotuj.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z mąką.
Do gotującego się mleka dolej żółtka z mąką, energicznie mieszaj przez kilka sekund do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmij z ognia. Jeśli powstały grudki, rozmieszaj je.
Delikatnie wmieszaj ubite białka oraz maliny.
Formę do zapiekania posmaruj masłem i napełnij ciastem. Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 180 stopni. Piecz 25-35 minut. Od razu podaj do zjedzenia, gdyż ciasto sufletowe łatwo opada.
„366 obiadów. praktyczna książka kucharska”, Maria Gruszecka, 1930
Spróbuj również:
Dodaj komentarz