Tagi: * *

Tagi: * *

Kotlety ruskie – z ziemniaków i twarogu


Kotlety z ziemniaków i sera (1931)

To danie dla miłośników ruskich pierogów – farsz z pierogów w postaci chrupiących kotlecików. Ich przygotowanie nie wymaga tak wiele wysiłku i czasu, a smakują bardzo podobnie (czytaj: pysznie). Maria Disslowa radzi podawać je z sosem – najlepiej ogórkowym, grzybowym lub mózgowym!

SKŁADNIKI (na 9 kotlecików):

300 g ziemniaków

120 g twarogu

60 g tartej bułki

1 cebula

1 żółtko

1 całe jajko

szczypiorek, koperek i natka pietruszki

masło do smażenia cebuli

olej do smażenia kotlecików

sól, pieprz

Ziemniaki obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle.

Twaróg zblenduj na gładko, zieleninę posiekaj drobno.

W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, twaróg, zieleninę, jajko, żółtko, bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.

Smaż na oleju do uzyskania rumianego koloru. Podawaj z sosem.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa (…)” , Maria Disslowa, 1931

 

Spróbuj również:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *