Ciasteczka serowe
Ciastka serowe I (1948)
Nie tylko sernik można zrobić z twarogu – te proste ciasteczka są pyszne i długo utrzymują świeżość. Zamiast gotowego sera na sernik można użyć zwykłego twarogu zmielonego blenderem.
SKŁADNIKI:
250 g mielonego twarogu
1 jajko (+ jajko do posmarowania ciastek)
200 g cukru
pół opakowania proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 łyżki śmietany
500 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać ciasteczka. Przełożyć je na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut (do zarumienienia).
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948
Spróbuj również:
Czy możesz sprawdzić ilość mąki w tym przepisie? Wyszła mi straszna rzadzizna, a na skanie jest 2 razy więcej. Może zaznaczyć , że wychodzi to mocno słodkie, ja żałuję, że nie dałam 150 g.
Dziękuję za uwagę, jasne, sprawdzę czy proporcje się zgadzają.