Tagi: *

Tagi: *

Ciasteczka serowe


Ciastka serowe I (1948)

Nie tylko sernik można zrobić z twarogu – te proste ciasteczka są pyszne i długo utrzymują świeżość. Zamiast gotowego sera na sernik można użyć zwykłego twarogu zmielonego blenderem. 

SKŁADNIKI:

250 g mielonego twarogu

1 jajko (+ jajko do posmarowania ciastek)

200 g cukru

pół opakowania proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

2 łyżki śmietany

250 g mąki

1 opakowanie cukru waniliowego

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać ciasteczka. Przełożyć je na blachę wyłożona papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut (do zarumienienia).

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *