Ziemniaki nadziewane bryndzą


Kartofle nadziewane z parmezanem lub z bryndzą (1913)

W książce kucharskiej Monatowej jest stosunkowo dużo przepisów na dania z bryndzą – kilka rodzajów klusek, knedle, a nawet masło smakowe (przepis tutaj). Bryndza i ziemniaki to idealne połączenie, nie dziwi więc, że ziemniaki faszerowane tym serem smakują wspaniale. 

SKŁADNIKI (ilości wg uznania):

większe ziemniaki

bryndza

śmietana 18%

surowe żółtko

bułka tarta

Ziemniaki obrać ze skórki, obgotować, ale nie do całkowitej miękkości. Poprzekrawać na połówki. Z każdej połówki wydrążyć środek, uważając, żeby ziemniaki się nie rozpadły.

Wydrążony miąższ utłuc na puree, dodać tyle bryndzy, ile jest masy ziemniaczanej, żółtko i tyle śmietany, żeby farsz pozostał gęsty (1-2 łyżki).

Wydrążone ziemniaki napełniać farszem, posypać bułką tartą i polać stopionym masłem. Zapiekać w piekarniku 30 minut.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Uniwersalna książka kucharska, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

 

Spróbuj również:


 

 

2 Responses to Ziemniaki nadziewane bryndzą

  • Wszyscy się odchudzają, wszędzie tylko fit przepisy, a sto lat temu nikt nie był na diecie, a ludzie byli szczupli. Więc to chyba nie wina diety… Mam zamiar zrobić te ziemniaki i wszystkie kluchy z bloga, spalę na basenie i przy dzieciach, a wszystkie fit przepisy i dietetyczne obiadki niech się schowają przy takich skarbach.

    • Dzięki 🙂 Rzeczywiście ludzie mają lekką obsesję an punkcie bycia fit, nie pojmuję jak można z własnej woli wyrzekać się takich pyszności 🙄

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *