Tagi: * * *

Tagi: * * *

Makaron po chińsku


Kura z makaronem po chińsku (1917)

Przepisy na dania kuchni azjatyckiej w książkach kucharskich z przełomu XIX i XX wieku zdarzają się bardzo rzadko. Zazwyczaj wystarczyło doprawienie potrawy sosem sojowym, curry czy imbirem,  aby nazwać ją „chińską” czy „indyjską”. W tym przepisie oprócz orientalnych przypraw, mamy również zupełnie niezwykły w owym czasie makaron vermicelli, często używany w kuchni azjatyckiej. Mimo że połączenie sosu pomidorowego z tym rodzajem makaronu i kurczakiem przyprawionym orientalnymi przyprawami brzmi dziwnie, to trzeba przyznać, że danie jest bardzo smaczne.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

80 g makaronu vemicelli

160 g gotowanego lub pieczonego kurczaka bez kości i skóry

1 duża cebula

100  g selera naciowego

dwie łyżki ostrego sosu pomidorowego (u mnie domowy)

pół łyżeczki imbiru

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki mielonych goździków

sól, pieprz 

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem pomidorowym.

Kurczaka podziel za pomocą dłoni na cieniutkie paseczki.

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni. Dodaj rozdrobnionego kurczaka. Dopraw pieprzem, imbirem, cynamonem i goździkami. Podsmaż.

Łodygę selera pokrój w paski. Dodaj do kurczaka. Gdy będzie miękki,  dodaj makaron, wymieszaj.

Podawaj na ciepło.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917

Spróbuj również:

2 Responses to Makaron po chińsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *