Kutia ze śmietaną
Kutja wigilijna (1917)
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej – białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej. Jest również przygotowywana jako danie wigilijne na wschodzie Polski. Według wierzeń należało rzucić garść kutii na pole, aby zebrać urodzajne plony. Tradycyjnie kutię przygotowywano z pszenicy (niekiedy z kaszy pęczak), maku, miodu i bakalii i polewano ją słodką śmietaną. W przepisie Marii Monatowej masa makowa jest połączona ze śmietaną, dzięki czemu potrawa staje się lżejsza.
SKŁADNIKI:
200 g pszenicy na kutię
100 g mielonego maku
3-4 łyżki miodu
2 garści rodzynek
2 garści migdałów
0,5 szklanki gęstej śmietany 36%
Pszenicę przepłucz, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia gotuj pszenicę do miękkości (ok. 2 godziny).
Mak zalej wrzącą wodą, pozostaw na co najmniej pół godziny. Po tym czasie odcedź, dodaj miód rodzynki i posiekane migdały, wymieszaj.
Dodaj ugotowaną pszenicę, wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę. Przed podaniem schłodź w lodówce.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz