Kukurydziane placuszki z serem
Pierogi mołdawskie (1913)
Oryginalny tytuł tego przepisu to „Pierogi mołdawskie”. Kuchnia mołdawska jest mało znana w Polsce, a jej dwa najpopularniejsze dania to placinta – placek nadziewany serem – i mamałyga z mąki kukurydzianej. Wygląda więc na to, że Maria Ochorowicz-Monatowa połączyła te dwie potrawy w jedną. Co z tego wyszło? Pyszne, chrupiące pieczone placuszki, niezbyt słodkie, idealnie nadające się na podwieczorek, wycieczkę lub drugie śniadanie w pracy i szkole.
SKŁADNIKI (na 10 sztuk)
na ciasto:
4 jajka
1 łyżka masła
250 g twarogu
100 ml śmietany 18%
100 g mąki kukurydzianej
na nadzienie:
250 g twarogu zmielonego lub zblendowanego
2 żółtka
szczypta soli lub łyżka cukru
Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywna pianę. Żółtka zmiksuj z miękkim masłem, zmielonym lub zblendowanym twarogiem, śmietaną, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Wszystkie składniki nadzienia zmiksuj. Dopraw solą, jeśli chcesz mieć bardziej wytrawne placuszki lub cukrem, jeśli wolisz zjeść je w ramach deseru.
Na blasze piekarnika połóż papier do pieczenia. Nakładaj łyżką ciasto w formie placuszków – zachowaj między nimi odstęp, ponieważ urosną i rozleją się w czasie pieczenia. Na środek każdego placuszka nałóż serowe nadzienie.
Placuszki wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 15 minutach posmaruj placuszki roztopionym masłem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Podawaj na zimno, na przykład z gęstą śmietaną
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz