Mannowiec z agrestem
Wypiekanka z kaszki manny z agrestem (1925)
Przepis na ciasto z kaszy manny bardzo przypomina ten na słynne ciasto z kaszki krakowskiej (przepis tutaj), lecz w smaku jest zupełnie inne. Kasza krakowska, jako odmiana kaszy gryczanej, jest bardziej sucha i nie rozkleja się podczas gotowania. Mannowiec jest wilgotny, w smaku bliżej mu do kremowego deseru niż do ciasta. Zamiast agrestu można użyć innych owoców lub upiec go bez dodatków, a podając, polać sokiem owocowym lub udekorować domową frużeliną, na przykład wiśniową.
SKŁADNIKI:
150 g kaszy manny
2 jajka
50 g masła
0,5 litra mleka
50 g cukru (lub więcej, wg uznania)
200 g agrestu
Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Gotować do momentu zgęstnienia kaszy. Zdjąć z gazu i przestudzić.
Masło zmiksować z żółtkami i cukrem na puszysty krem. Dodać do letniej lub zimnej kaszy, zmiksować.
Białka ubić na pianę, delikatnie zmieszać z masą z manny.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Na wierzchu położyć warstwę umytego agrestu bez ogonków. Piec 45 minut w 180 stopniach.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Kuchnia polska. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również:
Dodaj komentarz