Cukinia faszerowana ryżem i grzybami
Kabaczki faszerowane (1927)
O cukinii w kuchni polskiej pisałam przy okazji przepisu na cukinię faszerowaną mięsem mielonym (tutaj). Tym razem farsz jest wegetariański. Ryż i grzyby to doskonałe połączenie, które zawsze się sprawdza, np. w gołąbkach (przepis tutaj), krokietach czy zapiekankach. Danie można podać z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
SKŁADNIKI:
6 małych cukinii
pół szklanki suchego ryżu
5 suszonych kapeluszy grzybowych lub 3-4 świeże grzyby
1 średnia cebula
śmietana 18%
masło do smażenia
sól, pieprz
Cukinię umyć, ściąć czubek. Nożem do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek wydrążyć środek warzywa. W przypadku braku takiego noża, można cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środek łyżką, pozostawiając dwie „łódeczki”.
Cebulę poszatkować, zeszklić na maśle. Dodać posiekane świeże grzyby. Jeśli używamy suszonych, trzeba je obgotować przez 30 minut w osolonej wodzie, następnie drobno poszatkować. Nie trzeba ich już przysmażać.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Cebulę, grzyby i ryż wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Napełnić farszem cukinię. Jeśli wcześniej została przecięta na pół, po wypełnieniu każdej połówki farszem złożyć ją i obwiązać sznurkiem.
Cukinie położyć na dużej, głębokiej patelni, podlać posoloną wodą do połowy ich wysokości. Dusić po 10-15 minut z każdej strony. Gdy będą gotowe, do wody dodać śmietanę (ilość wg uznania). W ten sposób powstanie sos.
Cukinie podawać gorące, podlane sosem śmietanowym.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Sto postnych i jarskich dań”, Elżbieta Kiewnarska, 1927
Spróbuj również:
Cukinia wyszła rewelacyjna ! Najpierw zrobiłam małaą porcje na spróbowanie, dzisiaj zrobię dużą 🙂