Nadziewane ciasteczka czekoladowe
Pastylki czekoladowe (1908)
Proste czteroskładnikowe ciasteczka, które można przekładać dowolną masą: kremem, marcepanem, masłem orzechowym lub konfiturą, jak radzi autorka. W ten sposób powstaną efektowne słodkości przypominające z wyglądu makaroniki.
SKŁADNIKI (na około 23 złożone ciasteczka):
150 g cukru
3 łyżki kakao
200 g mąki
4 jajka
marmolada, marcepan lub krem do nadziewania
Jajka zmiksuj na puszysty krem, dodaj cukier, kakao i miksuj, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelej do garnka i podgrzej, cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła, przelać ją do mąki i dokładnie zmiksować.
Gotowe ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką, bo jest gęste. Na silikonowej tacce do robienia makaroników wyciskać jednakowe porcje ciasta (można też na papierze do pieczenia namalować kółka jednakowej wielkości). Zamiast używać rękawa cukierniczego można również ciasto rozwałkować na ok. 1 cm i wycinać małe koła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu smarować połówki nadzieniem i połączyć.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Piekarnia i cukiernia wytworna i gospodarska”, Marta Norkowska, 1908
Spróbuj również:
Dodaj komentarz