Pierogi leniwe bez sera
(1921)
Pierogi leniwe zawdzięczają swoją nazwę łatwemu sposobowi przyrządzania – zamiast robić osobno farsz twarogowy i ciasto, a potem sklejać razem, po prostu miesza się składniki i gotuje. Przepis proponowany przez Juliuszową Albinowską do szybkich nie należy. To ciasto parzone, podobne do ptysiowego, z dodatkiem drożdży smażone na głębokim tłuszczu. W rezultacie powstają smaczne racuchy, idealny deser do kawy, nie danie obiadowe.
SKŁADNIKI:
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki
0,5 kg mąki
2 żółtka + 1 całe jajko
1 łyżka cukru
30 g drożdży
smalec lub masło klarowane do smażenia
Zagotować mleko z masłem. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gdy ciasto parzone zacznie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Wbić jajka i dodać cukier, wymieszać.
Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody, dodać do ciasta, zmiksować.
Stolnicę posypać mąką, z ciasta tworzyć wałeczki, kroić jak pierogi leniwe. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć kilka minut.
Podawać ciepłe lub zimne z cukrem pudrem lub konfiturami.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Oszczędne obiady bezmięsne”, Juliuszowa Albinowska, 1921
Spróbuj również:
Dodaj komentarz