Lekkie ciasto twarogowe
Wypiekanka z kaszki manny (1925)
Bardzo lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto, które w smaku przypomina nieco sernik lub suflet. Należy je podawać schłodzone, świetnie smakuje polane musem owocowym lub czekoladowym.
SKŁADNIKI (na małą blaszkę):
125 g zmielonego twarogu
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki kaszy manny
0,5 szklanki śmietany 18%
skórka z 1 cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać śmietanę, kaszę, twaróg i skórkę z cytryny. Ubić. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać.
Piec z 180 stopniach ok. 50 minut w małej tortownicy wyłożonej papierem. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również:
Dodaj komentarz