Ciasteczka owsiane


Makaroniki II, oszczędne (1948)

Ciasteczka owsiane zyskały dużą popularność i cieszą się opinią zdrowej przekąski.  Nie jest to do końca prawda, ponieważ zawierają cukier, ale z pewnością są pyszne. W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na desery zawierające płatki lub mąkę owsianą. Z tego przepisu uzyskacie pyszne, chrupiące, aromatyczne ciasteczka, które trzymane w zamkniętej puszce zachowają na długo świeżość. 

 

SKŁADNIKI:

300 g płatków owsianych górskich

100 g masła

150 g cukru (lub mniej, są słodkie)

2 jajka

50 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół opakowania cukru waniliowego

kilka kropli aromatu migdałowego

Na patelni rozpuść 50 g masła i łyżkę cukru. Dodaj płatki, wymieszaj i podpraż do zarumienienia.

W misce zmiksuj pozostałe masło, jajka, pozostały cukier i cukier waniliowy. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Na koniec wsyp płatki owsiane, wymieszaj łyżką.

Na blaszce połóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj masę na ciasteczka owsiane – zrób duże odstępy, ponieważ ciasteczka urosną i się rozpłyną. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 9-10 minut.

Ciasteczka owsiane zdejmij z blachy dopiero po całkowitym ostygnięciu, gdy będą twarde.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *