Tagi: *

Tagi: *

Ciastka „Alberty”


(1948)

Alberty to popularne niegdyś kruche ciasteczka na sodzie. Ciasto jest plastyczne i łatwo wycinać z niego dowolne kształty, świetnie się sprawdzi podczas wielkanocnych czy bożonarodzeniowych wypieków.

SKŁADNIKI (na ok. 20 ciasteczek):

250 g mąki pszennej

60 g mąki ziemniaczanek

1 łyżeczka sody

1 jajko

30 g masła

3 łyżki śmietany

125 g cukru

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę połączyć i przesiać przez sito.

Jajko, masło i śmietanę zmiksować z cukrem, dodać do sypkich składników, wyrobić ciasto.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wycinać z niego ciasteczka. Przełożyć na blachę wyłożona papierem dopieczenia i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut (do zarumienienia).

Można je przechowywać z zamkniętej puszce przez kilka dni.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *