Tagi:

Tagi:

Ciasto parzone z rabarbarem


Wypiekanka z rabarbaru  (1925)

Ciasto parzone używane jest głównie do ptysiów, ale można zrobić z niego również większy deser (np. z morelami, tutaj znajdziesz przepis). Do przygotowania tego ciasta używamy gotowanego rabarbaru, który zazwyczaj wyrzuca się po ugotowaniu kompotu. Jest to więc świetny przepis w duchu zero waste. Słodkie migdałowo-cytrynowe ciasto cudownie kontrastuje z kwaskowatym nadzieniem. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.

SKŁADNIKI:

100 g mąki pszennej

75 g cukru

75 g mielonych migdałów

75 g masła

skórka starta z 1 cytryny

5 jaj

250 ml mleka

300 g rabarbaru gotowanego, odsączonego porządnie

W rondlu umieść mleko, cukier i masło. Mieszaj, do rozpuszczenia masła. Następnie dodaj mąkę zmieszaną z mielonymi migdałami i mieszaj trzepaczką tak długo, dopóki ciasto nie zacznie odstawać od garnka. Zestaw masę z ognia i ostudź.

W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Gdy ciasto będzie wystudzone, wmieszaj za pomocą miksera żółtka i skórkę z cytryny. Na koniec delikatnie dodaj białka i dokładnie wymieszaj z resztą ciasta.

Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozłóż równomiernie rabarbar i przykryj resztą ciasta.

Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmij je z formy, gdy lekko ostygnie, żeby uniknąć opadnięcia. Możesz posypać cukrem pudrem.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925

Spróbuj również innych dań z rabarbarem:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *