Tagi:

Tagi:

Lekka bananowa panna cotta


Krem Bananowy (1917)

W starych książkach kucharskich pod hasłem „krem” znajdują się nie tylko masy śmietanowe lub maślane do przekładania tortów, ale również zimne desery oparte na mleku lub śmietanie z żelatyną, przypominające panna cottę. Taki krem można przyrządzić z dowolnych świeżych owoców, a także z czekolady, kawy, a nawet pieczonych kasztanów. 

SKŁADNIKI:

3 filiżanki mleka

1 filiżanka cukru

5 łyżeczek żelatyny

3 banany

Mleko zagotować z cukrem, następnie odlać pół filiżanki i dokładnie rozpuścić w niej żelatynę, aby nie było grudek. Połączyć z pozostałym mlekiem.

Banany dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać z ostudzonym mlekiem. Masę przelać do filiżanek lub kokilek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Przed wyjęciem deseru każdą filiżankę włożyć na chwilę do gorącej wody, aby deser się odkleił od ścianek. Podawać z bitą śmietaną.

 

przepis oryginalny

Krem Bananowy

Namoczyć w pół filiżance zimnej wody zawartość połowy pudełka żelatyn. Zagotować trzy duże filiżanki mleka z filiżanką cukru, a wtedy odlać dostateczną ilość tego mleka dla rozpuszczenia żelatyny. Gdy wszystka żelatyna się rozpuści, wlać ją do reszty mleka i gotować dziesięć minut, poczem odstawić. Gdy ostygnie o tyle, że ledwie ciepłe będzie, ale żelatyna jeszcze się nie zetnie, obrać trzy banany i pokruszyć je widelcem, poczem włożyć w mleko i dobrze wymieszać, a  następnie postawić w zimnem miejscu, najlepiej na lodzie. Krem ten należy robić wieczorem, na użytek dnia następnego. Podaje się ze śmietanką ubitą z cukrem, lub też zwykłą śmietanką surową i cukrem.

„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce”,
A.J.K, 1917

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *