Ciasteczka z orzeszków ziemnych
(1917)
Bardzo prosty przepis na tanie, chrupiące ciasteczka. Przepis pochodzi z „Polsko-amerykańskiej książki kucharskiej” stąd niezwykłe jak na kuchnię staropolską wykorzystanie orzeszków ziemnych.
SKŁADNIKI:
3 łyżki masła
2/3 szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
2 jajka
4 łyżki mleka
1 szklanka posiekanych orzeszków ziemnych
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
Masło zmiksować z cukrem na puszysty krem. Dodać pozostałe składniki, rękoma zagnieść ciasto.
Formować niewielkie ciastka dłońmi zwilżonymi tłuszczem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
stary przepis oryginalny:
Ciastka z Orzeszków Ziemnych
Uwiercić w donicy na śmietanę trzy łyżki masła z filiżanką cukru; dodać dwa jajka, cztery łyżki mleka, filiżankę drobno usiekanych orzeszków ziemnych (peanuts), półtorej filiżanki mąki, przesianej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia, i łyżeczkę soku cytrynowego. Zarobić na ciasto, które kłaść łyżeczką na wysmarowaną blachę w formie placków, na każdym położyć jeden orzeszek rozłupany na dwoje i wstawić w piec na dwanaście do piętnastu minut.
Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce, A.J. Kamionka, 1917
Spróbuj również:
Dodaj komentarz