Kisiel berberysowy
(1913)
Owoce berberysu mają wiele właściwości leczniczych – działają antybakteryjnie, wspomagają pracę wątroby, układu krążenia i serca, zawierają witaminę C, E, rutynę i wiele innych prozdrowotnych składników. Są przy tym bardzo smaczne, dlatego chętnie wykorzystywano je w kuchni. W książkach kucharskich z początku XX wieku można znaleźć przepisy na sok z berberysu, nalewki, lody, desery na bazie soku oraz kisiel o przyjemnym kwaskowato-słodkawy smaku, nieco przypominającym żurawinę.
SKŁADNIKI:
0,5 litra owoców berberysu
750 ml wody
150 g cukru
2 goździki
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z berberysu usuń ogonki, rozgnieć je, zalej wodą, dodaj cukier, goździki i cynamon i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania. Odlej sok i przetrzyj do niego ugotowane owoce przez sito. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru. Gdy sok ostygnie, dodaj mąkę ziemniaczaną i podgrzewaj go, cały czas mieszając, do uzyskania konsystencji kisielu. Podawaj schłodzony.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
U córki w Słowenii rośnie mnóstwo berberysu – może jeszcze owocki będą dobre? Dziękujemy za przepis 🙂
Trzeba spróbować, z różnych krzaków różnie smakują. Czasami są gorzkie albo bardzo kwaśne. W tym roku miałam na działce pyszne, słodziutkie.