Krem z kasztanów
Krem kasztanowy (1913)
SKŁADNIKI:
500 g kasztanów
1 szklanka mleka
garść pistacji niesolonych, bez łupin
600 ml śmietany 30%
200 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 kieliszek likieru Maraschino
cukier waniliowy
Kasztany ponacinać i ugotować w wodzie. Następnie zdjąć obie łupiny, zalać mlekiem z dodatkiem cukru waniliowego i gotować, póki nie będą zupełnie miękkie i nie zaczną się rozpadać. Mleka ma być tyle, żeby ledwie zakrywało kasztany.
Ugotowane kasztany odcedzić i zblendować na krem. Dodać kieliszek likieru.
Pistacje drobno posiekać.
Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Piure kasztanowe, pistacje i śmietanę delikatnie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Przełożyć do foremek i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
przepis oryginalny:
Krem kasztanowy
1 funt kasztanów ugotować najpierw w wodzie a po obraniu z podwójnej łupy w mleku z wanilią, przefasować przez sito i wymięszać z 1/8 funta usiekanej drobno pistacyi i z 3/4 litra kremowej śmietanki ubitej na pianę z pół funtem cukru. Bić na lodzie, dodawszy 10 listków rozpuszczonej żelatyny i kieliszek likieru Maraschino, a gdy krem zacznie tężeć włożyć go do formy i zamrozić.
„Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Spróbuj również:
Dodaj komentarz