Kruche ciasteczka rodzynkowe
Kapelusiki kolonialne (1917)
Oryginalna nazwa tych ciasteczek to „kapelusiki kolonialne” ponieważ kształtem przypominają kapelusz trójgraniasty (trikorn). Te kruche ciasteczka z rodzynkowo-cytrynowym nadzieniem wyglądają oryginalnie i pysznie smakują.
SKŁADNIKI:
1 filiżanka rodzynek
1 cytryna
1 jajko
150 g mąki
125 g masła
50 g cukru
Jajko ubić na pianę. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny.
Rodzynki posiekać, dodać do połowy masy jajecznej. Drugą połowę odstawić.
Wyrobić kruche ciasto z mąki, miękkiego masła i cukru. W razie potrzeby dodać trochę wody, by się skleiło. Zagniatać krótko.
Ciasto rozwałkować, powycinać koła. Na środku każdego położyć nadzienie rodzynkowe, brzegi skleić tak, by powstała trójkątna koperta. Ciasto posmarować pędzelkiem maczanym w pozostałym jajku. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)
Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce,A.J. Kamionka, 1917
Spróbuj również:
Wyglądają na jak hamentaszen, tradycyjne żydowskie ciastka na Purim
Rzeczywiście mają taki sam kształt 🙂