Tarta z rabarbarem i pianą z białek
Paj Rabarbarowy (1917)
O pajach pisałam już przy okazji przepisu na rustykalną szarlotkę. Autor „Kuchni polsko-amerykańskiej” podaje zawsze dwa sposoby przygotowania tego deseru – farsz owocowy może znajdować się pomiędzy dwoma płatami ciasta albo tylko na kruchym spodzie, przykryty pianą z białek. Tym razem wypróbowałam drugi wariant. Aby mieć ciasto z górną skórką należy podwoić składniki.
SKŁADNIKI:
na ciasto:
1,5 filiżanki mąki
0,5 filiżanki smalcu
0,5 filiżanki cukru
szczypta soli
na farsz:
1,5 filiżanki pokrojonych łodyg rabarbaru
1 filiżanka cukru
2 jajka
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i smalec zagnieść, dodając tyle wody, aby powstałe ciasto było elastyczne. Rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przepis o tym nie mówi, ale radzę delikatnie podpiec spód – rabarbar podczas pieczenia wytwarza dużo soku, który wsiąka w surowe ciasto i może spowodować zakalec.
Gdy ciasto się podpieka przygotować farsz: rabarbar umyć, pokroić w małe kawałki, dodać cukier (można zmniejszyć jego ilość o połowę), mąkę i żółtka. Wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć równomiernie na upieczonym cieście i wstawić do piekarnika do zarumienienia (około 10 minut).
przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)
„Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich
w Ameryce”, A.J.K, 1917
Spróbuj również:
Dodaj komentarz