Zupa „nic”
(1925)
Zupa „nic” to słodka przekąska przygotowywana z jajek i mleka z dodatkiem lekkich białkowych pianek. Najstarszy przepis na nią znalazłam w „Kucharce litewskiej” z 1900 roku i nieco różni się sposobem przygotowania od poniżej opisanego . Wincentyna Zawadzka doprawia również swoją zupę nie tylko wanilią, ale i cynamonem. Natomiast w książce kucharskiej z 1861 znajdują się przepisy na słodkie zupy i chłodniki z „nicami” – czyli takimi właśnie białkowymi piankami. Ciekawostką jest, że wg „Słownika Warszawskiego” z początku XX wieku „nice” to „zupa z mleka i jajek”. Rzeczywiście, tą potrawą trudno się nasycić, zupa smakuje jak krem waniliowy, ale ma lejącą konsystencję, a pianki są leciutkie. Za to wygląda świetnie i jest pyszna.
SKŁADNIKI:
1 litr mleka
1/4 szklanki śmietany 30%
4 jajka
80 g cukru kryształu
60 g cukru pudru
1 laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
Żółtka zmiksować z cukrem kryształem i wanilią.
Mleko i śmietanę zagotować. Zalać nim żółtka z cukrem, cały czas mieszając mikserem lub trzepaczką. Ostudzić.
Białka ubić z cukrem pudrem na pianę.
Zagotować w garnku wodę. Na gotującą wodę łyżką wrzucać pianę. Gotować dwie minuty, najlepiej pod przykryciem. Wyjąć pianki łyżką cedzakową i położyć na wierzchu zupy.
Zupę „nic” najlepiej podawać zimną.
stary przepis oryginalny (www.polona.pl)„Polska kuchnia. Gotować… lecz co?”, Skawina 1925
Spróbuj również:
Bardzo fajny blog 🙂 muszę wypróbować kilka z tych tradycyjnych przepisów 🙂 zupa “nic” pójdzie na pierwszy ogień
Dziękuję 🙂 Zupę nic jako deser polecam nie obiad 😉