Krem malinowy
(1917)
W starych książkach kucharskich z przełomu XIX i XX wieku można znaleźć wiele przepisów na najróżniejsze „kremy”, czyli rodzaj panna cotty na bazie śmietany lub mleka z dodatkiem żelatyny i owoców, a nawet kawy czy herbaty. To prosty i elegancki deser, który można dowolnie modyfikować w zależności od dostępności owoców sezonowych (przepis na lekki krem bananowy znajdziesz tutaj)
SKŁADNIKI:
1 litr malin
Cytryna
250 g cukru pudru
0,5 szklanki mleka
6 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Maliny umyć, zblendować, dodać 125 g cukru pudru i sok z cytryny (według uznania).
Podgrzać mleko, rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do malin i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z 125 g cukru (można dodać mniej cukru, jeśli maliny są bardzo słodkie).
Do ubitej śmietany powoli dolać maliny z mlekiem i żelatyną, dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (można je najpierw wyłożyć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na klika godzin.
stary przepis oryginalny:
Krem Malinowy
Kwartę malin przetrzeć przez sito, dodać sok z całej cytryny i ćwierć funta sproszkowanego cukru. Do sześciu listków żelatyny, namoczonej poprzednio w zimnej wodzie, wlać pół szklanki gorącego mleka i mieszać aż się żelatyna zupełnie rozpuści, poczem wlać do soku z malin i wymieszać. Ubić pół kwarty śmietanki z ćwiercią funta sproszkowanego cukru i następnie w śmietankę tę lać powoli sok malinowy z żelatyną, jednocześnie mieszając. Ubijać należy trzepaczką tak długo, aż krem zacznie gęstnieć, a wtedy wlać do zwilżonej i cukrem wysypanej formy i postawić dla zastygnięcia na lód. Na stół podaje się z ciastkami. W podobny sposób można przyrządzić krem, używając jakichbądź innych jagód.
Spróbuj również:
Bardzo pyszny, lekki deser ? a co najważniejsze szybki w przygotowaniu 😉
🙂