Kalafior po włosku z szynką i pieczarkami
Kalafiory po włosku (1913)
Przepis na kalafiora po włosku zapiekanego z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym występuje w wielu książkach kucharskich z przełomu XIX i XX wieku, można więc sądzić, że podobnie jak kalafior au gratin (przepis znajdziesz tutaj) niegdyś był to bardzo popularny sposób przyrządzania kalafiora.
SKŁADNIKI:
120 g kalafiora
40 g pieczarek
40 g szynki
łyżka tartego parmezanu
pół szklanki passaty pomidorowej
płaska łyżka mąki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kalafiora ugotować i podzielić na różyczki.
Szynkę posiekać w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć ma maśle.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Włożyć do niej passatę, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. Posolić i popieprzyć.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. wyłożyć kalafiora, posypać parmezanem, pieczarkami z szynką, na koniec polać sosem pomidorowym. Zapiekać 15 minut.
stary przepis oryginalny (źródło: www.polona.pl)
Uniwersalna książka kucharska, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913
Inne pomysły na kalafiora:
Dodaj komentarz