Tagi: * *

Tagi: * *

Pierogi z kapustą i ziemniakami


Pierogi z kwaśną kapustą (1913)

O pierogach pisałam przy okazji przepisu na pierogi z kapustą i jajkiem na twardo (przepis tutaj). Dzisiejsza propozycja jest typowo jesienna – ziemniaki i kapusta kiszona. Farsz przypomina śląską ciap kapustę i czeskie lepenice, danie z tłuczonych ziemniaków, kapusty kiszonej, kiełbasek lub boczku. Kapusta powinna być kwaśna, żeby wyczuć jej smak, a pierogi najlepiej smakują odsmażane na smalcu ze skwarkami lub z dodatkiem smażonej cebuli i boczku.

SKŁADNIKI:

500 g mąki

1 jajko

1 cebula

5 ziemniaków

garść kapusty kiszonej

sól, pieprz

Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem.

Kartofle obrać, ugotować, zrobić puree.

Kapustę pokroić, gotować pół godziny. Po tym czasie odcedzić.

Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać kapustę, lekko podsmażyć.

Ziemniaki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i sklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Podawać ze skwarkami, smażoną cebulą, boczkiem lub bez dodatków.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

Uniwersalna książka kucharska”, Maria Ochorowicz-Monatowa, 1913

Spróbuj również:


 

 

2 Responses to Pierogi z kapustą i ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *