Tagi:

Tagi:

Herbatniki angielskie


(1948)

To jedne z moich ulubionych ciasteczek – nie są bardzo słodkie, ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a ciasto jest na tyle plastyczne, że świetnie nadaje się do wycinania kształtów albo ciasteczek wyciskanych takich ja moje szyszki. Jeśli rozwałkujecie ciasto cienko, herbatniki będą chrupiące. Jeśli trochę grubiej – pod chrupiącą skórką znajdziecie mięciutki środek. Świetnie nadają się do długiego przechowywania.

SKŁADNIKI:

60 g cukru

1 jajko

20 g masła

375 g mąki pszennej

4 czubate łyżki śmietany 18%

1 małe opakowanie cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy

1 łyżeczka sody

Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, zmiksuj na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki, połącz mikserem, następnie wyrabiaj ciasto dłońmi . Rozwałkuj je wg uznania – cienko lub nieco grubiej, jeśli chcesz, aby twoje ciasteczka były puszyste. Wycinaj kształty.

Herbatniki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-25 minut (w zależności od grubości ciastek). Możesz po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem.

 

stary przepis oryginalny (www.polona.pl)

„Ciasta, ciastka, ciasteczka”, M. Huvert, Łódź 1948

Spróbuj również:

 

2 Responses to Herbatniki angielskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *